Oppilaan tukeminen

Balettiharjoittelu vie paljon lapsen ja nuoren aikaa. Etenkin näytöskaudella balettiharjoitukset koulun ohella tarkoittavat, että lapset ja nuoret ovat "työssä kellon ympäri". Miten huoltajat voivat tukea lapsia ja nuoria tässä vaativassa lajissa?

Huoltajien kannattaa pitää jalat maassa! Tärkeintä on, että lapsen oma ilo tanssiin säilyy. Kotiin ei kannata perustaa harjoitussalia. Koti on paikka levolle, palautumiselle ja muulle elämälle "balettikuplan" ulkopuolella.

Toivottavasti baletti on lapsen, eikä huoltajan intohimo. Huoltajien kannattaa pitää mielessä, että vain hyvin harvasta pikkutanssijasta tulee ammattitanssija. Suurin osa balettioppilaitoksen oppilaista  lopettaakin ensimmäisten vuosien aikana.  Tärkeintä pitäisi olla, että lapsesta kasvaisi terve, tasapainoinen ja muut huomioon ottava ihminen. Tavoitteelisen balettiharjoittelun jatkaminen ei ole hyödyllistä, jos se alkaa olla lapselle epämieluisaa tai liian kuormittavaa ja harjoittelusta katoaa ilo. Balettia voi jatkaa harrastusmielessäkin, vähemmän tosissaan ja saada siitä paljon iloa.

Huoltajien tukevat parhaiten huolehtimalla, että lapsi saa riittävästi oikeanlaista ravintoa ja riittävästi lepoa. Huoltajien tehtävänä on tukea ja kannustaa - ei valmentaa tai arvostella opettajan / oppilaitoksen toimintaa varsinkaan lapsen kuullen. Kannattaa muistaa, että huoltajien suhtautuminen  omaan lapseen on subjektiivista, eivätkä huoltajat tavallisesti ole balettialan ammattilaisia. Huoltajat eivät pääse päivittäisiä harjoituksia seuraamaan, eivätkä siten voi tietää mitä balettisaleissa tapahtuu. Tarpeen vaatiessa palautetta opettajan tai oppilaitoksen toiminnasta voi tietenkin antaa rakentavasti.  

Tavallisia kompastuskiviä huoltajien suhteessa lasten harrastuksiin

  1. Huoltajat ovat innokkaampia kuin lapsi itse harrastuksestaan.
  2. Kiire huipulle. Muista, että maailman paras 8-vuotias pikkuballeriina on 8-vuotias, ei lähellekään ammattilainen. Mitkään kilpailuvoitot tai pääroolit 8-12 vuotiaana eivät ennusta menestystä aikuisena. Tätä voisi verrata maratonjuoksuun. Se, joka johtaa ensimmäisen sadan metrin kohdalla, tulee harvoin maaliin ensimmäisenä.
  3. Liian suuret odotukset. Lapsi ei ole täyttämässä huoltajien toiveita tai haaveita. Lapsen saavutuksista ja harrastuksesta ei saa tulla huoltajan meriitti ja harrastus. Pahimmassa tapauksessa ruvetaan neuvomaan lapsen opettajaa, jos lapsen kehitys hidastuu, suoritus epäonnistuu tai lapsi ei tule valituksi tiettyyn rooliin. Tietenkin huoltajat voivat iloita lapsen menestyksestä. Iloitseminen, kannustaminen ja tukeminen ovat kuitenkin eri asioita kuin omien toiveidensa ja odotuksiensa kanavoiminen lapseen, joka haluaa loppujen lopuksi miellyttää vanhempiaan. Pitää myös muistaa, että elämässä on niin paljon muutakin. Lapsella on omat haaveensa ja intohimonsa, joita hän toivottavasti voi seurata vanhempiensa tuella, vaikka ne eivät vastaisikaan vanhempien odotuksia.
  4. Kilpailu ja vertailu. Balettimaailma on jo itsessään hyvin kilpailuhenkinen. Jokainen oppilas tietää, kuka ryhmässä osaa piruetit parhaiten tai kuka hyppää korkeimmalle. Kilpailua ja vertailua ei kannata jatkaa tai tukea kotona. Tärkeintä on, että jokainen keskittyisi itsensä kehittämiseen ja arvostaisi muiden työntekoa. On turha kadehtia muiden menestystä, koska se ei ole itseltä pois.
  5. Keskittyminen vain balettiin. Etenkin nuorimmilla oppilailla kaikenlainen, monipuolinen liikunta on erittäin tärkeää normaalin kehityksen ja peruskunnon saavuttamisen kannalta. Lisäksi koulutyö kannattaa hoitaa vähintään kohtullisesti, vaikka balettiharrastus olisi edennyt pitkälle. Mitä jos baletin joutuukin lopettamaan esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi? Tämän lisäksi myös vastavalmistuneiden ammattitanssijoiden välinen kilpailu on kovaa ja tanssijat pyrkivät työllistymään esiintyviin ryhmiin koetansseissa ympäri maailmaa. Kovatasoisen kansainvälisen kilpailun vuoksi suomalaisten tanssijoiden on ollut vaikea saada kiinnitystä esimerkiksi Suomen Kansallisbalettiin, joka työllistää vain 1-3 suomalaista vuosittain. Kannattaa siis huolehtia realistisista varasuunnitelmista tulevaisuuden varalle.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita